Illaluktande flytningar

Alla kvinnor har flytningar, hur ofta och hur mycket är individuellt för varje kvinna. Detsamma gäller lukten på flytningarna, vad som är normalt eller inte är alltså mycket upp till dig själv att avgöra. Bra att känna till är också att mängden flytningar varierar beroende på olika faktorer som t.ex hormonförändringar, menstruation, graviditet, sexuell aktivitet, stress och ålder.

En normal och frisk, vanlig flytning, är klar eller lite vitaktig till färgen, och då den torkat kan den se lite gulaktig ut i trosorna. Mängden och lukten kan variera en aning och det kan ibland var lite stressande om man inte vet vad som orsakar flytningen.

Har du illaluktande flytningar är det symtom på bakteriell obalans i underlivet. Vissa kvinnor har lättare för att få bakteriell vaginos och drabbas ofta igen och igen.

Du kan förstås också ha flytningar som luktar illa utan att det är bakteriell vaginos Till exempel om du har tränat, haft tajta byxor eller använt trosskydd. Vid bakteriell vaginos luktar det illa också när du är nyduschad.

En god underlivshygien är viktigt, men en god underlivshygien är en balans av "för mycket" och "för lite". Undvik att använda tvål eller intimtvättprodukter i underlivet varje dag och varva med att bara tvätta med bara vatten.

Om flytningarna är gryniga och vita utan att vara illaluktande samtidigt som du också har klåda så är det troligen en svampinfektion du har och ska då behandlas som en sådan. Men det är viktigt att man tar reda på att det är just en svampinfektion du har innan du behandlar dig med egenvårdsprodukter mot svamp i underlivet. Fråga på apoteket!

Multi-Gyn ActiGel minskar effektivt obehaglig lukt och oönskade flytningar vid bakteriell obalans samtidigt som den förebygger och behandlar orsaken. ActiGel motverkar också svamp.