Kraftiga flytningar: ska jag vara orolig?

Har du märkt av förändringar i din underlivshälsa på sistone? Eller har du alltid undrat om din flytningar är normala?

Vad är flytningar och varför är de viktiga?

Flytningar i sig är inget att oroa sig för. Det är vanligt för kvinnor i fertil ålder att få vita eller genomskinliga flytningar utan större doft, med en konsistens som kan skifta mellan klibbig och tjock till tunn och genomskinlig. Flytningar är helt enkelt en blandning av slem (från körtlar nära livmoderhalsen), död hud och bakterier – den goda varianten?

Flytningar finns till av flera anledningar. Främst för att hålla vaginan ren genom att vätska och döda hudceller spolas ut. När du har ägglossning blir flytningarna tjockare, vilket ska hjälpa spermier att nå äggledarna. Flytningarna innehåller även mjölksyrebakterier som bevarar den naturliga miljön i slidan.

Varför har jag kraftiga flytningar?

Mängden flytningar kan variera från kvinna till kvinna. Detta på grund av att flytningarna produceras av körtlarna i livmoderhalsen. Om formen på din livmoderhals tillåter plats för fler körtlar, kommer dessa också att producera fler flytningar. Om du har undrat varför vissa kvinnor behöver trosskydd för det här och andra inte – där har du svaret. Det är helt normalt och inget att oroa sig för.