Bakteriell Vaginos

Bakteriell Vaginos

Bakteriell vaginos är en obalans i underlivet orsakad av bakterier. Slidan innehåller vanligtvis massor av nyttiga bakterier, som kallas laktobakterier (mjölksyrebakterier) och några få typer av andra bakterier (kockbakterier). Laktobakterierna säkerställer en normal och hälsosam surhet i slidan som gör att kockbakterierna har svårt att växa till i antal just på grund av den sura miljön. Om pH-värdet i slidan stiger och det leder till för många kockbakterier får man en obalans vilket bidrar till att öka risken för drabbas av bakteriell vaginos.

Bakteriell vaginos är en obalans i underlivet orsakad av bakterier.

Hur vet jag om jag har bakteriell vaginos?

Att ha flytningar är i sig inget onormalt, tvärtom de håller slemhinnorna i slidan fuktiga och har också en renande och skyddande funktion. De kan lukta lite surt och är ofta vita eller gulvita till färgen. Men är det så att de börjar lukta illa även efter att du nyligen tvättat dig så ska du vara uppmärksam. Det vanligaste tecknet på bakteriell vaginos är att flytningarna luktar illa lite som "dålig fisk". Flytningarna kan också ändra färg och vara lite gråaktiga i färgen. Är flytningarna däremot gryniga och vita och du har svår klåda och sveda så har du med stor sannolikhet drabbats av svamp. Vid en bakteriell vaginos kan du ha klåda och irritation men just de illaluktande flytningarna är tecken på att orsaken är bakteriell. Vissa kvinnor kan dock ha bakteriell vaginos utan att få några symtom alls.

Kan jag minska risken för att drabbas?

Troligen inte. Bakteriell vaginos är en kraftig tillväxt av bakterier som ofta redan finns i slidan. Det är vanligare att kvinnor som är sexuellt aktiva drabbas men det förekommer också hos kvinnor som inte är sexuellt aktiva. Man har sett en något ökad risk att drabbas om man ofta byter sexpartner.

Måste jag behandla?

Det ska du göra. Om du inte behandlar bakteriell vaginos kan bakterierna tränga upp i livmodern där de orsakar problem. Behandlingen är särskilt viktig hos gravida kvinnor.

Multi-Gyn ActiGel både behandlar och förebygger bakteriell vaginos. Men har du inte blivit hjälpt efter en veckas behandling med ActiGel så bör du uppsöka läkare. Du kan behöva antibiotika.

Brukar du få återkommande besvär med bakteriell vaginos så kan du använda ActiGel förebyggande.


MGAG Multi-Gyn ActiGel Multi-Gyn ActiGel • Förebygger och behandlar Bakteriell Vaginos
• Motverkar svampinfektion
• Minskar oönskade flytningar och lukt
• Ger snabb lindring av klåda, sveda och irritation
Köp ActiGel Förebygger och behandlar
vaginala besvär
MGFP Multi-Gyn FloraPlus Multi-Gyn FloraPlus • Lindrar klåda, irritation, dålig lukt och flytningar
• Stimulerar de egna “goda” bakterier i underlivet
• Förebygger (återkommande) svamp
• Kan användas under graviditet och vid amning
Köp FloraPlus Förebygger och
behandlar svamp