Vad kan jag göra åt återkommande infektioner i underlivet?

Vad kan jag göra åt återkommande infektioner i underlivet?

Otrevlig lukt, kraftiga flytningar och klåda: de flesta kvinnor får någon gång i livet hantera en infektion i underlivet. Men för vissa är det inte bara ett engångsproblem. Återkommande vaginala infektioner kan påverka din livskvalitet – och även din hälsa. Hur vet du om du har fått en återkommande infektion, och vad kan du göra åt saken?

Sveda i intimområdet beror vanligtvis på irritation eller infektion.

Har jag en återkommande underlivsinfektion?

Det finns inte många så kallade mindre åkommor som kan vara mer besvärliga än vaginala infektioner. Och det beror inte bara på det obehag infektionerna skapar: fortfarande är det tabu och svårt att diskutera problem i den ”nedre regionen”. Du ska inte bara behöva hantera klåda, smärta irritation och rikiliga flytningar, du ska också stå ut med allt detta i tystnad.

Lägg även till att ingen vagina är den andra lik, och att det därför kan vara svårt att avgöra om det bara rör sig om mindre obehag eller en infektion. Ibland är bara åkommor bara just det, ibland är de symptom på en infektion.

Ett bra sätt hålla koll på din underlivshälsa är att regelbundet kontrollera om dina flytningar förändras vad gäller färg, lukt eller konsistens. Det är också viktigt att ta cellprover regelbundet.

Om du märker av avsevärda förändringar i dina flytningar, eller andra symptom som blödningar, klåda, en brännande känsla eller fläckar – uppsök läkare. När du har koll på vad som händer i kroppen kan du börja göra något åt dina besvär.

Bakteriell vaginos

Bakteriel vaginos orsakas av obalans i vaginans bakterieflora. Den känns lätt igen på sitt primära symptom: illaluktande flytningar som orsakas av kockoida bakterier.

Svampinfektion

Svampinfektioner uppstår när andelen Candida albicans ökar fort. Det här kan hända när svampens näringskälla, sockret i slidväggens celler, finns i större mängder än vanligt. Det här sker till exempel under menstruationscykeln andra halva, under graviditet och när man äter p-piller. Med så många vardagliga saker som kan påverka är det knappast överrraskande att candida är den vanligaste underlivsinfektionen.

Vanliga symptom vid svampinfektion är:

  • Tjocka, vita flytningar (konsistensen påminner om keso)
  • Klåda och irritation i vagina och vulva
  • Sveda vid samlag och urinering
  • Smärta och ömhet i underlivet

Svampsjukdomar kan vara lätta att behandla men svåra att bota. Du kan läsa mer om svampinfektioner i underlivet här.

Effekten av återkommande underlivsbesvär

Även om du inte har en infektion i underlivet kan du fortfarande få återkommande besvär. Det är fortfarande viktigt att åtgärda dessa problem, eftersom besvären kan leda till en nedåtgående spiral, såväl fysiskt som psykiskt.

Om du besväras av återkommande bakteriell vaginos så kan Multi-Gyn ActiGel vara en lösning. Den behandlar, lindrar symptomen (inklusive lukt och flytningar), återupprättar balansen i bakteriefloran och förebygger mot återkommande problem.

Är det candida som inte vill ge med sig? Multi-Gyn FloraPlus ger effektiv behandling och lindrar symptomen för svampinfektioner. Dessutom, till skillnad från vid antimykotisk behandling, hjälper FloraPlus dig med att återställa den naturliga bakteriefloran i underlivet.

Kontakta en läkare om du behöver mer information om egenvård.

MGAG Multi-Gyn ActiGel Multi-Gyn ActiGel • Förebygger och behandlar Bakteriell Vaginos
• Motverkar svampinfektion
• Minskar oönskade flytningar och lukt
• Ger snabb lindring av klåda, sveda och irritation
Köp ActiGel Förebygger och behandlar
vaginala besvär
MGFP Multi-Gyn FloraPlus Multi-Gyn FloraPlus • Lindrar klåda, irritation, dålig lukt och flytningar
• Stimulerar de egna “goda” bakterier i underlivet
• Förebygger (återkommande) svamp
• Kan användas under graviditet och vid amning
Köp FloraPlus Förebygger och
behandlar svamp